TÉMÁK, Kategóriák

Milyen betegségek válthatnak ki pikkelysömört?

610
HOZZÁSZÓLÁS:

Ma a pikkelysömör kezelése a megjelenésében szerepet játszó tényezők figyelembevételpikkelysomor-psoriasis-03ével történik, vagyis komplex a kezelés. Az öröklött hajlamot megváltoztatni nem tudják, legalábbis ma még nem. Ismerete mégis fontos, mert mértéke figyelmeztet arra, hogy milyen eredményt várhatunk, illetve milyen kezelési módot válasszanak, hogy hatásos legyen.

Fontos a provokáló faktorok felkutatása, kezelése, vagy ha lehet, kiiktatása.

Ehhez persze szükséges a betegek részletes kikérdezése, vizsgálata, mert a látható kép alapján többször csak gyanúba vehetik, de nem azonosíthatják a provokáló faktort.

A vizsgálatok eredményét a psoriasis megjelenési formájával összevetve kell bizonyítani, hogy az adott provokáló faktor aktív, vagyis az aktuális kiújulásért felelős-e. Csak ekkor van értelme kezelni vagy eltávolítani, mert csak ekkor várhatjuk a pikkelysömör javulását.

Milyen más betegségek állhatnak a pikkelysömör mögött?

Sokszor előfordul, hogy a psoriasisos beteg gyógyszert szed más betegség miatt és arra túlérzékeny, allergiás.

Más ember csalánkiütést vagy egyéb allergiás bőrtünetet kapna tőle, de ez esetben pikkelysömört vált ki. A psoriasis javul, ha elhagyjuk a gyógyszert. Erre a klinikai kép is figyelmeztet, a beteg elmondja, hogy gyógyszerszedés után kezdődött a psoriasisos tünetek szaporodása, és nagyon viszket a bőre.

A gyógyszer elhagyásán kívül még antiallergiás kezelésben is kell részesíteni, és fontos a beteg tudomására hozni, hogy ezt és a hasonló szerkezetű gyógyszereket többé nem szedheti.

Gyakori (főleg lábon, talpon vagy hajlatokban) a gombás fertőzés, mely psoriasist jelenít meg az arra hajlamos betegeken. Ez esetben szabályos gombaellenes kezelést is kell végezni, és a helyi, psoriasist javító kezelést gombaellenes helyi kezeléssel kombinálják.

Nagyon lényeges, hogy kezeljék, karbantartsák azokat a betegségeket, melyekben a psoriasisos beteg szenved. Többségük ugyanis rontja a psoriasist.

 

A kezelés eredménye attól is függ, hogy a beteg éppen szóródásra kész, úgynevezett eruptív kényszer állapotában van-e, vagy nyugodt, szóródásra nem hajlamos a psoriasisa. Előbbi esetben, ha elkapják az aktuáhs provokáló faktort, akkor gyors, tetszetős eredményt lehet elérni.

Természetesen mindezek felderítése, kiváltó faktorok kiszűrése, annak eldöntése, hogy a psoriasist kísérő betegségek milyen szerepet játszanak, szakorvos feladata.

Fontos, hogy a provokáló faktorok és kísérőbetegségek kezelése mellett csak a psoriasisra irányuló, antipsoriatikus kezelést is végezzenek, mert csak így érhető el jó eredmény.

610
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]